Oefening BRW en SIGMA 26-02-2005

Photo Number 1 Photo Number 2 Photo Number 3 Photo Number 4 Photo Number 5
Photo Number 6 Photo Number 7 Photo Number 8 Photo Number 9 Photo Number 10
Photo Number 11 Photo Number 12 Photo Number 13 Photo Number 14 Photo Number 15
Photo Number 16 Photo Number 17 Photo Number 18 Photo Number 19 Photo Number 20
Page: [1] [2] [3]

26-02-2005, Eindhoven, Philips HTC; Grote oefening ongeval met gevaarlijke stoffen

EINDHOVEN - Op deze zaterdagmorgen vond op het terrein van de Philips High Tech Campus aan de Professor Holstlaan in Eindhoven een grootschalige oefening plaats. Een groot aantal hulpverleningsdiensten nam deel aan deze grootschalige oefening te weten de HTC-bedrijfsbrandweer, de Ricas Calamiteitendienst, het SIGMA-team, een Ambu-team, een ambulance, OVD-G, GHOR (incl. materiaalwagen) en een OVD-G. De Eindhovense brandweer kwam ook ter plaatse met een zeer groot aantal voertuigen, manschappen en specialismen.

Het eerste uitrukbericht voor de eigen HTC-bedrijfsbrandweer betrof het opruimen van een hoeveelheid gelekte chemicaliŽn. Toen zij ter plaatse kwamen troffen ze een onduidelijke situatie met een groot aantal slachtoffers zowel binnen als buiten het pand aan. Hierop werd verder opgeschaald. Eenmaal binnen werd duidelijk dat een heftruck tegen een met gasflessen geladen transportkarretje was gereden.Zestien mensen in de directe omgeving van dit incident werden geveld door het uiterst gevaarlijke gas dat ontsnapt was. Zij moesten door de hulpverleners gered, ontsmet, getrieerd, behandeld en afgevoerd worden.

Na afloop van de oefening was er nog een korte evaluatie met de betrokken hulpdiensten. Voornaamste leerpunt dat hieruit naar voren kwam was dat de hulpverlening in het begin sneller op gang dient te komen. Er was snel een groot potentieel van voertuigen en manschappen aanwezig maar het daadwerkelijke redden van gewonden kwam wat traag op gang.

De oefenleidster van de GHOR merkte verder op dat de apparatuur, bij deze oefening werd door de geneeskundige diensten voor het eerst grootschalig gebruik gemaakt van C2000, prima functioneerde. Het gebruik hiervan was prima op orde. De verstaanbaarheid was af en toe slecht maar met de komst van oortelefoons op korte termijn moet dit euvel opgelost zijn.

Een smet op de oefening was toch wel dat een brandweerman reŽel afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Bij een zogenaamd "no-play incident" kwam hij met echte ademhalingsproblemen naar buiten. Hij is door de reeds aanwezige medische hulpverleners opgevangen en later ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. het zou naar omstandigheden goed met hem gaan.

Tekst Gabor Heeres

 

Foto's zijn gemaakt door
 Gabor Heeres en Marcel Rietveld voor www.112brabant.nl en www.fotomarcel.net
 en mogen niet zonder toestemming van de makers op andere web-site's gebruikt worden.

Met dank aan de  beheerder van het complex , Brandweer Eindhoven en Ricas voor de toegang.

Er zijn al bezoekers hier geweest

Voor het laatst bewerkt op zondag 09 november 2008 11:29

Created with Web Album Generator